Прихильники

понеділок, 9 травня 2022 р.

 

Вчимося жити у війні

Як пережити війну та налаштуватись на світле майбутнє

Війна - це складний період, який важко пережити особливо психологічно.

Та це час, коли потрібно намагатись зберігати спокій, знаходити у собі сили, щоб допомагати ближнім та собі, зберегти життя та здобути перемогу.

В голові звучить сирена “Увага всім! Повітряна тривога!”, перед очима постійні новини про вибухи, жертви, перемоги наших Збройних Сил України, та з іншої сторони в душі жевріє непохитна віра у нашу перемогу і мир.

Емоційні гойдалки: як уникнути негативних наслідків?

Психологія війни доволі проста, адже настрої населення у цей період дуже коливаються на різних стадіях:

Шок -  сталося те, чого ми не очікували, щось жахливе. Людина починає діяти автоматично по програмі виживання.

Розум розглядає різні варіанти розвитку подій у майбутньому, щоб підготуватись до нього. Та це неможливо. Тут потрібно скоротити горизонт планування до декількох годин.

Повернення базових емоцій після шоку і перехід у різні стани: відчай, жах, заперечення, паніка.

Спочатку всі ми, українці, після стану шоку, вийшли в точку максимального оптимізму - сильної ейфорії від того, що нам вдалось вистояти в ці перші години та дні. Це підтримало наш бойовий дух, згуртувало всіх і свідчить про хороший потенціал нашого психічного ресурсу, як нації.

Та, на жаль, ейфорія не може тривати вічно, оскільки такий стан надто затратний з точки зору ресурсу психіки.

Коливання настрою - це НОРМАЛЬНО!

Найстрашніше - це не знати, що з тобою коїться і вірити, що ці почуття будуть з тобою назавжди. Та пам’ятаймо, що це мине і точно не триватиме вічно.


Як впоратися з панікою під час війни?

Паніка охоплює людину із різних причин: хвилювання за життя і здоров’я рідних, часті вибухи і повітряні тривоги, переїзд в інше місто без ресурсів на життя, втрата роботи тощо. Будь-що може стати причиною для паніки.

В такі моменти найкраще заздалегідь підготуватись. Наприклад, виписати чи запам’ятати декілька простих вправ для подолання паніки, а за можливості їх перечитувати та повторювати. Сімейна та дитяча психологиня Світлана Ройз рекомендує такі вправи.

 

1. Вправа на контроль стоп, спини, очей і рук

У людини є кілька точок опори й контакту, завдяки яким вона може вийти зі стану паніки.

Стопи -  що б не відбувалося, перевіряйте себе і своїх дітей, наскільки стійко стоять стопи. Коли чуєте інформацію, що вас лякає, постарайтеся одразу подивитися на свої ноги. Контакт із ногами дає можливість рухатися.

Спина - коли стає страшно, притуліться до стіни чи спинки стільця, будь-якої опори, якщо у вас є така можливість.

Очі - роздивіться, що є навкруги, постарайтесь навести зоровий контакт. Якщо поруч із вами хтось є, зустріньтеся з ним/нею поглядом. Покліпайте очима й знайдіть яскраву точку, аби сфокусуватися.

Руки - стисніть і розтисніть кулаки, потріть руки, обійміть себе. У сильному стресі ми втрачаємо контакт зі своїм тілом. Буквально “вилітаємо” з нього. Але тільки тіло може витримати те напруження, з яким ми стикаємося. Якомога частіше загортайтеся в ковдру.

2. Вправа “Потягуньки”

Обов’язково запам’ятайте: як тільки з’являється можливість, то робіть “потягуньки”, тобто тягніться вгору. У стані стресу м’язи одразу спазмуються. Аби вийти зі стресу, потрібно м’язи повернути у нормальний стан. У пригоді тут стануть вправи з йоги чи стретчингу.

Якщо перебуваєте в закритому просторі й не можете потягнутися, потягніть пальці рук, ніг, шию. Це допоможе повернути активність префронтальної кори, щоб швидко думати й реагувати.

3. Вправа "Я — океан"

Уявіть, що ви миттєво виростаєте розміром в океан. Стаєте величезними як сонячний промінь чи найвища гора,  дуже високими та широкими по горизонталі та вертикалі. Відчуйте, що за вами — сила вашого роду, країни, військових, досвіду. Відчуйте цей стан. Також можна поставити на заставку телефону фото океану.

У нас є вибір: відчувати себе маленькими склянками води, чого від нас очікують вороги, або — величезними океанами, які можуть вмістити в себе всю тяжкість часу, з якою ми зіштовхнулися.


Джерело: https://lviv.travel/ua/news/porady-yak-perezhyty-viynu

Немає коментарів:

Дописати коментар

#Тиждень_психології_ПТО

Тиждень психології 2 2-26 квітня 2024 року у Жмеринському вищому професійному училищі під девізом «Налаштуймось всі на позитив» пройшов   «Т...