Прихильники

вівторок, 10 вересня 2024 р.


 

Самогубства в Україні: вплив війни

та як розпізнати тривожні сигнали

10-го вересня світ відзначає День запобігання самогубствам.

Його запровадили для підвищення обізнаності населення про ризики ігнорування піклування про ментальне здоров'я, розпізнавання суїцидальних настроїв та зменшення стигматизації, повʼязаної із суїцидальністю.

За оцінками ВООЗ щороку у світі понад 720 тис. людей вчиняють суїцид. На кожен випадок скоєного самогубства припадає близько 20 спроб. Кожне самогубство – це трагедія, яка впливає на сім’ї, громади та цілі країни.

У 2019-му році Україна мала вдвічі вищі показники кількості самогубств на душу населення, ніж середньосвітові. Свіжих даних наразі немає – від 2022-го року Державна служба статистики такої інформації не надає. Однак психологи переконані, що війна негативно впливає на психічний стан населення.

Анастасія Глазкова, клінічна психологиня, адміністративна консультантка гарячої лінії Lifeline Ukraine каже, що війна впливає на психічний стан усіх українців. Одна частина людей взаємодіє з нею безпосередньо в зонах бойових дій та постійних обстрілів, а друга має справу з образом війни в інформаційному просторі.

 

Цілодобова гаряча лінія з запобігання суїцидам

Lifeline 7333

працює з 2019 року, її роботу забезпечує благодійний фонд

«Лінія життя України».

Гаряча лінія анонімна і конфіденційна.

 

Пам’ятайте!

Депресивний стан може призвести до суїцидальної кризи, якщо людина не отримує допомоги та залишається сама без підтримки.


Як розпізнати суїцидальні настрої:

 Ø різкі зміни поведінки: людина була активною, потім ізолювалася, або навпаки – була закрита, почала більше спілкуватися, говорити про сенс чи безсенсовність життя;        

Ø затяжні депресивні епізоди;

Ø певні критичні події в житті: втрата роботи, статусу, близької людини;

Ø підготовча поведінка: людина дарує щось цінне, намагається впорядкувати документи;

Ø прямі розмови про суїцид: фрази «буде краще, якщо мене не буде», «нащо все це існування», іноді навіть прямо каже: «не бачу сенсу, хочеться померти».


Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/zapobihannya-samohubstvam-viyna-veterany-haryacha-liniya/33113003.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Самогубства в Україні: вплив війни та як розпізнати тривожні сигнали 10-го вересня світ відзначає День запобігання самогубствам. Йо...