Прихильники

пʼятниця, 18 грудня 2020 р.

День Святого Миколая 



У суботу 19 грудня в Україні відзначається велике православне свято - День Святого Миколая. Для православних Святий Миколай - свято подарунків і виконання чудес.

Традиційно День Святого Миколая – популярне зимове свято для дітей та дорослих. Головна ідея свята - відчуття безкорисливого добра, прагнення подарувати іскру радості та надії. Це не тільки сімейна традиція, але й один із символів духовного тепла.

Цьому святу налічується вже багато століть. Виникло воно приблизно після 345-го року від  Різдва Христового.

Хто такий Святий Миколай

Святий Миколай  - один з найбільш шанованих православною церквою святих. Він жив у Візантії і вів праведне життя, прославившись безліччю створених чудес, тому його називають Микола Чудотворець.  Не залишався байдужим в турботах про бідних,  малозабезпечених і ближніх своїх. Творив дивовижні справи, а безкорисливість і лагідність почитав великим привілеєм. Був чудовим благодійником.

Не дивно, що саме в цей День під егідою ООН проходить і відзначається Міжнародний день допомоги бідним.

Традиції Дня Cвятого Миколая

На Миколая прийнято відвідувати церковну службу і піднести молитву до ікони святого. Але найголовніша традиція цього свята - дарування подарунків дітям. Подарунок, як правило, кладуть вночі під подушку.

Існувало повір'я, що якщо господар будинку першим не обійде свій двір, то в прийдешньому році буде нещастя. Тому на день Святого Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

Незаміжні дівчата в ніч на Миколая загадували побачити судженого уві сні. Для цього біля ліжка ставили склянку з водою і просили судженого прийти до них і випити води.

У православній та слов’янській традиції це свято  завжди святкують 19 грудня, перед початком різдвяних і новорічних свят. Його дуже люблять діти. Воно нагадує зимову казку. Всі чекають на подарунки.

У Болгарії  це свято називається Нікулдень. Болгари вважають Миколу покровителем роду, дому і добробуту.

У США і Канаді свято називають Saint Nicks Day. Популярні святкові страви до столу і особливі рецепти в цей день унікальні. Добрі і слухняні діти вранці під подушкою або під ялинкою, в панчосі або у взутті, знаходять подарунки і солодощі, неслухняні - часто отримують вугілля. Це знак, прикмета або натяк на те, що для того, щоб отримати щось тепле для себе - дуже бажано самому бути теплішим. Це бажання багатьох батьків, які вірять і роблять для своїх дітей все можливе.

З Днем Святого Миколая!



Немає коментарів:

Дописати коментар

День вишиванки      Всесвітній день вишиванки    — міжнародне свято, яке покликане зберегти давні народні традиції   створення та носіння ет...